Grįžti prie straipsnių

Ako urýchliť rast krásnej a hustej brady?

Čoraz viac mužov si pestuje fúzy, a nie sú to len ledabylé, sotva viditeľné fúzy, ale krásne, pôsobivé brady. Rady pred holičmi sa predlžujú rovnako rýchlo ako zoznam kozmetických výrobkov pre bradáčov. Či už máte dlhú bradu ako čarodejník, kučeravú ako Hagrid alebo malú koziu briadku – starostlivosť o ňu je kľúčová. Povieme vám, ako by ste sa mali starať o rast vlasov a vzhľad brady.

Čo ovplyvňuje rast vlasov?

Zaujíma vás, od čoho závisí rýchlosť rastu brady? Čo sa dá urobiť, aby brada rástla rýchlejšie? Tak ako všetky vlasy, aj rast brady je ovplyvnený mnohými faktormi. Patrí medzi ne prekrvenie korienkov, zaťaženie pokožky a množstvo produkovaného mazu, ako aj problémy, ako je štiepenie alebo lámanie vlasov. Preto je strihanie (alebo skôr zastrihávanie) brady také dôležité. Ak snívate o hustej brade a chcete si ju nechať narásť, oplatí sa dbať nielen na starostlivosť o bradu, ale aj na kondíciu celého tela. Rast brady a vlasov výrazne ovplyvňuje genetika (štruktúra vlasov je u každého iná), dostatok spánku a náš zdravotný stav. Veľmi dôležitá je aj vyvážená strava – najlepšie by mala byť bohatá na bielkoviny, vitamíny skupiny B a mikroživiny, ako je zinok a železo. Kľúčom k úspechu je aj dostatočná hydratácia. K rýchlemu rastu brady samozrejme prispieva správna a hlavne pravidelná starostlivosť. 

Ako sa starať o bradu? 

Začnime od začiatku – tajomstvom krásnej a hustej brady je správna starostlivosť o ňu. Čo to znamená? Nestačí si len umyť a ostrihať bradu – najmä ak chcete, aby bola úžasná. Ako sa starať o bradu? Základom je správne čistenie a umývanie, samozrejme, s použitím kozmetiky určenej na tento účel. Treba mať na pamäti, že pokožka tváre je obzvlášť náchylná na rôzne druhy ekzémov, vylučuje kožný maz a potí sa a vlasový porast prichádza do priameho kontaktu s potravinami a mikróbmi. Brada tak môže byť úkrytom mikroorganizmov, roztočov alebo plesní. Preto je pri starostlivosti o bradu vhodné zvoliť si nielen kozmetiku s čistiacim účinkom, ale aj antibakteriálne výrobky. V ponuke spoločnosti Mydláreň Štyri škorce nájdete prírodné mydlo na vlasy a bradu Valihora so silným čistiacim účinkom, ktoré zanecháva pocit sviežosti. Mydlo sa vyznačuje vysokým obsahom ricínového oleja, ktorý je zodpovedný za: 

- Vyživovanie: ricínový olej je bohatý na živiny, ako sú mastné kyseliny a vitamín E, ktoré pomáhajú vyživovať vlasový porast. To môže pomôcť zlepšiť stav fúzov, ktoré sa stanú jemnejšími, hladšími a lesklejšími.

- Posilnenie vlasov: ricínový olej môže podporiť rast a posilnenie vlasov na brade. Pôsobí tak, že zvlhčuje pokožku pod bradou a dodáva živiny vlasovým folikulom. To môže pomôcť posilniť vlasy na brade, aby boli silnejšie a plnšie.

- Predchádzanie lámavosti a štiepeniu: pravidelné používanie ricínového oleja na bradu môže pomôcť predchádzať lámavosti a štiepeniu vlasov. Ricínový olej vytvára na vlasoch ochrannú vrstvu, ktorá ich chráni pred vonkajším poškodením, ako je znečistenie, sušenie a tepelná štylizácia.

- Upokojenie podráždenej pokožky: ak ste náchylní na podráždenie pokožky pod bradou, ricínový olej môže pomôcť upokojiť a zvlhčiť pokožku. Má protizápalové a upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť podráždenie a svrbenie.

Ako urýchliť rast brady, aby bola krásna a hustá? 

Predovšetkým si bradu česajte aj niekoľkokrát denne. Česanie však nesmie byť ani príliš ľahké (aby bol rozdiel pred a po), ani príliš intenzívne (aby sa nepoškodili vlasy, pokožka a a aby sa vlasy nevytrhali). Bradatí muži používajú na česanie svojich brád špeciálne kefy. Zvyčajne sú vyrobené z dreva a prírodných štetín – kančích, kozích, konských alebo prasacích. Výber správnej kefy závisí od osobných preferencií, vrátane stupňa mäkkosti štetiny. Kefa umožňuje dôkladné rozčesanie a úpravu chlpov. Pravidelná starostlivosť o bradu je veľmi dôležitá. Odstraňuje odumretú pokožku a prekrvuje vlasové folikuly, čo má priamy vplyv na rast vlasov. Hneď po rozčesaní vlasového porastu je dobré použiť olej na bradu. Prečo? Pretože rovnako ako v prípade pokožky tváre alebo vlasov na hlave je hydratácia kľúčovou súčasťou starostlivosti o bradu. 

Aký olej na bradu používať?

Za vhodnú hydratáciu brady je zodpovedný olej na bradu, preto je dobré venovať výberu takéhoto výrobku dlhšiu chvíľu. Oplatí sa skontrolovať zloženie oleja. Najlepšie je spoľahnúť sa na dobroty prírody – prírodné zložky, živiny a rôzne oleje. V ponuke Mydlárne Štyri škorce nájdete olej na bradu Bradomir. 

V boji o vynikajúcu kvalitu brady má Bradomir pôsobivý arzenál vrátane silnej zbrane, ktorou je olej z makadamových orechov. Tento vysoko účinný olej pôsobí rýchlo, okamžite sa vstrebáva a vytvára jemnú ochrannú bariéru, ktorá chráni vlasy pred nadmernou stratou vlhkosti a zlepšuje ich pružnosť. Vďaka kombinácii kyseliny palmitovej a olejovej sa jeho štruktúra podobá prirodzenému kožnému mazu, ktorý má veľký význam pre kontrolu mazových žliaz a udržiavanie sviežosti brady alebo vlasov, najmä brady. Okrem toho olej stimuluje mikrocirkuláciu pokožky, chráni pred škodlivým slnečným žiarením, upokojuje podráždenie a regeneruje drobné poškodenia vlasovej štruktúry.

Muži, ktorí sa snažia skrotiť svoju bradu, určite ocenia prítomnosť oleja zo sladkých mandlí v našom oleji na bradu. Táto zložka je obzvlášť účinná pre vlasy, ktoré majú sklon ku krepovateniu, sú kučeravé a majú vysokú až strednú pórovitosť – a tieto vlastnosti sa často vyskytujú vo vlasoch na tvári. Vďaka nemu sa vaša brada ľahko udrží, pomôže vám ju správne upraviť a zároveň ju zanechá vyživenú a lesklú. Konopný a jojobový olej poskytujú ďalšiu podporu. Ten prvý vďaka vysokému obsahu kyseliny gama-linolénovej zlepšuje štruktúru vlasov a pomáha udržiavať rovnováhu lipidov. Na druhej strane jojobový olej, ktorý je prírodným antioxidantom, napomáha regenerácii brady.

V zložení Bradomira nemohol chýbať ani ricínový olej. Táto zložka vyživuje, posilňuje a jemne dodáva lesk, takže za pár sekúnd dosiahnete vzhľad, akoby ste práve vyšli z najlepšieho kaderníctva v meste, a nie z vlastnej kúpeľne. Okrem toho bude ricínový olej spojencom, ak sa snažíte dosiahnuť hustejšiu bradu, pretože má stimulačný účinok na rast chlpov.

Má tvarovanie brady vplyv na rast vlasov?

Je potrebné poznamenať, že používaním nevhodných výrobkov na tvarovanie a úpravu brady si môžete ľahšie ublížiť, ako pomôcť rastu brady. Rast vlasov môže byť nepriaznivo ovplyvnený používaním príliš veľkého množstva kozmetiky (ktorá vlasy zaťažuje) alebo ešte horšie používaním kozmetiky, ktorá nie je určená pre vlasy na tvári. Výber správnej kozmetiky a každodenná starostlivosť o vlasy sú dôležité pre ich vzhľad a rast. Mydlo alebo šampón, kefa a olej na bradu sú tri základné položky v kozmetickej taštičke každého bradáča. Obľúbenou kozmetikou na bradu sú aj balzamy na bradu, krémy, pasty, pomády alebo vosky na bradu. Pred ich použitím sa oplatí zvážiť, či ich naozaj potrebujete – menej je niekedy viac a dodatočné zaťaženie vlasov je často kontraproduktívne a môže skôr brzdiť ako stimulovať rast brady. Dbajte tiež na to, aby ste sa brady nedotýkali príliš často. To môže oslabiť vlasové folikuly, ovplyvniť štiepenie končekov a následne negatívne ovplyvniť vzhľad vlasov.

Starostlivosť o bradu v 3 jednoduchých krokoch

Ak chcete urýchliť rast krásnej a hustej brady, starostlivosť o ňu by mala pozostávať z najmenej 3 pravidelne sa opakujúcich krokov:

Umývanie a čistenie:

  • Pravidelne si umývajte bradu jemným šampónom na bradu alebo špeciálnym mydlom pre mužov. Vyhnite sa bežným šampónom na vlasy, pretože môžu vysušiť bradu.
  • Dôkladne si opláchnite bradu teplou vodou, aby ste odstránili všetky zvyšky ošetrujúcich prípravkov.
  • Ak máte dlhšiu bradu, zvážte použitie mäkkej kefy alebo hrebeňa na rozčesávanie vlasov, aby ste odstránili odumreté kožné bunky a rozptýlili prirodzené oleje po celej brade.

Hydratácia a výživa:

  • Používajte oleje alebo balzamy na bradu, ktoré vám pomôžu hydratovať a vyživovať bradu. Vyberajte si výrobky bohaté na prírodné oleje, ako je jojobový, arganový, ricínový alebo mandľový olej.
  • Vmasírujte malé množstvo oleja alebo balzamu do brady a sústreďte sa na bradu a pokožku pod ňou. Rovnomerne ho rozotrite dlaňou alebo hrebeňom.
  • Možno budete chcieť zvážiť aj používanie kondicionérov na bradu, ktoré pomáhajú posilniť vlasy a udržiavať ich stav.

Tvarovanie a štylizácia:

  • Pravidelne si zastrihávajte bradu, aby ste ju udržali v požadovanom tvare. Môžete použiť profesionálne nástroje na zastrihávanie alebo zájsť k holičovi.
  • Ak chcete dodať svojej brade extra tvar, kontrolu a lesk, použite špeciálny stylingový vosk alebo balzam.
  • Nezabudnite si bradu pravidelne česať, aby bola upravená a nezamotávala sa.

Nezabudnite, že starostlivosť o bradu si vyžaduje trpezlivosť a pravidelnosť. Prispôsobte svoj rituál starostlivosti individuálnym potrebám svojej brady a uistite sa, že používate kvalitné výrobky na starostlivosť o bradu, ktoré sú vhodné pre váš typ pokožky a vlasov.