Grįžti prie straipsnių

Čo by som mal zvážiť pri výbere kozmetiky pre svoje novorodeniatko?

Starostlivosť o novorodenca by mala byť jednoduchá, prirodzená a bezpečná. Nadbytok produktov tomu nepomáha, naopak, môže zaťažovať nezrelú pokožku. Potrebuje krátke zloženie, jemné receptúry a suroviny bohaté na živiny. Zďaleka najlepšou voľbou je prírodná kozmetika, pretože spĺňa všetky tieto podmienky a reaguje na všetky potreby detskej pokožky. Zistite, aké kozmetické prípravky pre novorodenca si vybrať, a zoznámte sa s niektorými základnými výrobkami, ktorými vás Škorce môžu podporiť v každodennej starostlivosti o zdravie vášho dieťatka.

Kľúčové zásady kozmetickej starostlivosti o deti

Rodičia, ktorí sa pripravujú na príchod svojho dieťaťa, starostlivo kompletujú výbavu, aby im na začiatku spoločnej cesty nič nechýbalo. Dôležitým prvkom tohto projektu je nákup najlepšej kozmetiky na každodennú starostlivosť o citlivú detskú pokožku. Je dobre známe, že potreby jemnej pokožky mladého človeka sú úplne odlišné od potrieb dospievajúceho alebo dospelého človeka. V ranom štádiu si pokožka dieťaťa vyžaduje osobitnú pozornosť a ošetrenie – starostlivosť v tomto štádiu je dôležitá pre neskoršie zdravie pokožky alebo možné kožné ochorenia.

Ako teda pristupovať k tejto téme a čo by ste si mali zaobstarať, aby vám v kozmetickej výbave vášho dieťaťa nič nechýbalo? Ak sa sústredíte na to, aby ste na nič nezabudli, dbajte na to, aby ste počet prípravkov nepreháňali – nadbytok nie je dobrý. Dermatológovia odporúčajú opatrnosť a umiernenosť. Novorodenec nepotrebuje tucet rôznych výrobkov na jednotlivé časti tela. Pokiaľ ide o starostlivosť o novorodenca, rozhodne platí príslovie, že menej je viac – stačí niekoľko kozmetických prípravkov, ale kvalitných a bezpečných pre pokožku. Pri ich výbere sa nenechajte oklamať množstvom pekných, farebných obalov, z ktorých každý sľubuje, že sa o pokožku vášho dieťaťa postará ako nikto a nič iné. Nenechajte sa ovplyvniť popularitou konkrétnych značiek, odporúčaniami známych alebo cenou konkrétnych výrobkov – žiadny z týchto predpokladov nezaručuje bezpečnosť a kvalitu konkrétneho výrobku. V prípade novorodenca záleží len na jednej veci: na ZLOŽENÍ kozmetiky.

Aké sú najlepšie toaletné potreby pre novorodenca?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá a krátka: prirodzené. Detská pokožka by nemala byť vystavená zložkám, ako sú SLS, SLES, umelé farbivá a arómy, parabény, silné konzervačné látky, silikóny alebo látky, ktoré sú derivátmi ropy. Môžu byť zdrojom podráždenia, začervenania, alergických reakcií alebo zápalu, najmä preto, že pokožka novorodenca je ešte nezrelá, tenká a jemná. Vyberajte si prírodnú kozmetiku s krátkym a bezpečným zložením – konkrétne prípravky vám odporučíme neskôr v texte.

Okrem jemných prípravkov na umývanie tela novorodenca a zvlhčovanie pokožky sa zásobte fyziologickým roztokom na umývanie očí novorodenca (je dobré sa spriateliť aj s fyziologickým roztokom na čistenie nosa a uší), ochranným krémom alebo masťou na zapareniny (je dobré ju aplikovať pri každej výmene plienky) a vlhčenými obrúskami. Užitočné sú aj sterilné gázové štvorce. Na starostlivosť o pupočný pahýľ nie je potrebná žiadna špeciálna príprava.

Prírodné zložky – podpora starostlivosti o pokožku dieťaťa

Chcete sa zdravo starať o pokožku svojho dieťatka? Siahnite po dobrom, ktoré pochádza z prírody. Prírodná kozmetika je založená na účinných látkach získaných z rastlinných masiel a olejov bohatých na vitamíny, ako aj z rastlinných výťažkov a extraktov a upokojujúcich látok. To všetko spôsobuje, že prípravky tohto typu sú čistiace a vyživujúce, hydratujúce a upokojujúce, ako aj ošetrujúce a posilňujúce citlivú detskú pokožku a chrániace ju pred vonkajšími vplyvmi. Prípravky na pokožku dojčiat a novorodencov by mali byť prispôsobené veku dieťaťa – uistite sa, že kozmetický prípravok je označený ako prípravok, ktorý sa môže používať od prvých dní života. Dobrou voľbou sú aj hypoalergénne výrobky – majú starostlivo vyvinuté prípravky, ktoré sú vďaka svojmu zloženiu jemné a nie sú alergénne. Hoci by sa takéto výrobky nemali používať v nadmernej miere. Ak má dieťa zdravú pokožku a nepotrebuje špeciálnu starostlivosť, postačí mu tradičná jemná kozmetika pre novorodencov.

Kozmetika pre novorodenca od spoločnosti Štyri škorce

Prezeráte si internet, čítate ďalšie články, narážate na rôzne odporúčania a máte pocit, že sa v tom všetkom začínate strácať? Zhlboka sa nadýchnite a uvoľnite sa. Ste na mieste, kde môžete nájsť dobrú kozmetiku pre svoje dieťa. Máme niekoľko produktov vytvorených s ohľadom na najmenších. Sme hrdí na to, že ich často odporúčajú v pôrodných školách a že o nich počúvame toľko pekných slov od nových rodičov. Zoznámte sa s našimi hrdinami, ktorí vyživujú pokožku a upokojujú podráždenie, pričom každý z nich účinne hydratuje pokožku.

Olej na starostlivosť Kačička

V čom kúpať novorodenca? Priamo v Kačičke. Kačička je olej na starostlivosť o jemnú pokožku vášho dieťaťa a môže sa používať od prvého dňa života. Výborne sa hodí na kúpanie aj masáž tela dieťaťa. Zloženie je krátke, pričom každá zo štyroch zložiek (z ktorých tri sú rastlinné oleje) poskytuje to najlepšie. Základ tvorí slnečnicový olej, ktorý posilňuje prirodzenú ochrannú bariéru pokožky, čím zabraňuje strate vody z pokožky a chráni ju pred kontamináciami pochádzajúcimi z okolia. Olej má protizápalový účinok, regeneruje pokožku a zanecháva ju jemnú. Olej z marhuľových jadier je zodpovedný za rýchle vstrebávanie kozmetiky a neprítomnosť mastného filmu. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a vitamín A, ktoré upokojujú, vyživujú a vyhladzujú pokožku. Olej z pšeničných klíčkov pôsobí ako zmäkčovadlo bohaté na vitamín E. Zabezpečuje správnu hydratáciu pokožky, zjemňuje ju a podporuje regeneráciu epidermy, čo je dôležité najmä v prípade odrenín alebo vysušenia. Macerát z nechtíka lekárskeho posilňuje prirodzený lipidový plášť pokožky a zanecháva ju jemnú a hladkú. Tento škorčí olej na starostlivosť je uzavretý v sklenenej fľaši s praktickým rozprašovačom.

Mydlo Macko s lanolínom a mydlo Macko s vegánskym lanolínom

Od prvého dňa môže s vami byť aj Macko s lanolínom. Kocka je neuveriteľne univerzálna a šialene jemná, pena príjemná a vôňa – veľmi ľahká. V zložení nájdete kokosový olej, ktorý poskytuje primeranú úroveň hydratácie pokožky a stará sa o jej pružnosť, ricínový olej regeneruje pokožku a upokojuje podráždenia a olivový olej, ktorý udržiava optimálnu úroveň vlhkosti a robí detskú pokožku jemnou a hladkou. Bambucké maslo vytvára prirodzenú a účinnú bariéru proti škodlivým vplyvom vonkajších faktorov, zatiaľ čo získavaný z ovčej vlny lanolín má čistiaci, mazací a ochranný účinok. Už stáročia sa používa v krémoch a mastiach. Na povrchu pokožky vytvára ľahký film, ktorý chráni epidermis pred stratou vody. Ak vám však lanolín nevyhovuje, máme pre vás alternatívu. Je to Macko s vegánskym lanolínom, pozostávajúci zo zmesi bambuckého masla, glycerínových esterov živicových a kolofóniových kyselín a nezmydelniteľnej frakcie olivového oleja.

Bublinka prírodné tekuté mydlo

Obávate sa, že vám budú chýbať ruky, ktorými by ste mohli súčasne podopierať batoľa vo vani a otáčať Macka v rukách? Existuje spôsob, ako to urobiť: tekuté mydlo vo fľaši (sklenej – samozrejme, pretože zero waste je jednou z našich základných hodnôt) s bezchybne pracujúcim čerpadlom. Bublinka sa môže aplikovať na pokožku od prvého dňa života a štúdie, ktorými prešiel, potvrdzujú, že sa osvedčí ako súčasť starostlivosti o citlivú pokožku. Dlho vydrží, pretože na rozdiel od mnohých výrobkov z drogérie má koncentrované a účinné zloženie zložiek, ktoré sú cenné pre detskú pokožku. Mydlový základ pozostávajúci okrem iného z glycerínu, kokosového oleja, olivového oleja a kokamidopropylbetaínu (ktorý sa vyrába z mastných kyselín z cukrovej repy a kokosu), vyživuje pokožku a chráni ju pred vysušením. Pokožka je potom čistá a jemná na dotyk. Pridali sme k nemu panthenol, ktorý zároveň poskytuje optimálnu hydratáciu a upokojuje pokožku. Olejový extrakt z kvetov nechtíka lekárskeho a olejový extrakt z listov skorocelu upokojujú, liečia, chránia a regenerujú pokožku. Čerešničkou na torte Bublinky je vôňa. Pokúšali sme sa vytvoriť nezrejmú kombináciu levandule a kôpra voňavého. Výsledkom tohto éterického dua je bylinno-kvetinová vôňa. Je ľahká a uvoľňujúca, upokojuje a uľahčuje zaspávanie. Je úplne bezpečný pre batoľatá. Dobrou správou je, že mydlo môžete použiť aj ako šampón na vlasy.

Hypoalergénne tekuté mydlo

Ak je vám však bližšie tekuté mydlo bez éterických olejov a potrebujete výrobok, ktorý prešiel dermatologickými testami na nedráždivé vlastnosti a obmedzuje riziko podráždenia na minimum – odporúča sa vám hypoalergénne tekuté mydlo. Ide o ďalšiu z účinných umývacích tekutín. Je veľmi účinný, rýchlo pení a ľahko sa oplachuje. Vyrovná sa s výzvami, ktoré predstavuje veľmi citlivá pokožka pre kozmetiku. Jeho zloženie tvorí prírodné kvinteto čistiacich a ošetrujúcich látok, ktoré udržujú pokožku jemnú, hydratovanú a hladkú. Ak vaše dieťa nie je náchylné na alergie, ale bojujete s dočasnými kožnými problémami, táto voľba je tiež dobrá.

Bambucké maslo

Čisté bambucké maslo je známe, ale zatiaľ sa neteší takej popularite a uznaniu, aké by si zaslúžilo. Pritom ide o zázračnú surovinu, ktorá má mnohostranné využitie a dokáže nahradiť väčšinu kozmetických prípravkov. Ak vás zaujímajú jeho možnosti, pozrite si článok o použití bambuckého masla na tvár a telo. Bambucké maslo je úplne prírodné a hypoalergénne a môžete po ňom bez obáv siahnuť od prvého dňa života vášho dieťaťa. Je to výrobok s vynikajúcimi hydratačnými, lubrikačnými a zvláčňujúcimi vlastnosťami. Môžete ho použiť ako ochranný krém pod plienku a naniesť ho na akékoľvek odreniny v slabinách – je to kúzelník, ktorý upokojuje podráždenie a odreniny a pomáha aj pri zapareninách. Bambucké maslo budete potrebovať na namazanie tváre vášho dieťaťa, aby ste ju chránili pred chladom, vetrom a slnkom (potom pôsobí ako ľahký hydratačný krém). Prípravok má tuhú konzistenciu, takže aby ste sa vyhli vtieraniu hustej kozmetiky do jemnej pokožky batoľaťa a uľahčili život vám aj jemu, je najlepšie pridať do kúpeľa trochu rozpusteného masla. Vykoná svoju skvelú prácu a bez akejkoľvek námahy!

Týchto niekoľko základných kozmetických prípravkov zaisťuje komplexnú starostlivosť o novorodenca. Znamená to tiež vhodnú detskú kozmetiku. Podľa niektorých odporúčaní je vhodné siahnuť po výrobkoch s príslušnými certifikátmi od Centra zdravia detí, Ústavu pre matku a dieťa alebo Štátneho zdravotného ústavu. Situácia je však podobná ako v prípade certifikátov na ekologických výrobkoch – existuje mnoho prípravkov, ktoré nemajú príslušnú značku na obale, ale sú ekologické a môžu mať dokonca lepšie zloženie ako tie s príslušnou značkou (podrobnejšie sme o tom písali v príspevku o certifikátoch na prírodnej a organickej kozmetike). Nie všetka pozoruhodná kozmetika pre dojčatá a novorodencov je schválená konkrétnymi inštitúciami, ale jej zloženie a povesť výrobcu hovoria dostatočne jasne v prospech týchto prírodných prípravkov. Ich používanie umožňuje čo najlepšiu starostlivosť o jemné telíčko. Správnosť tejto cesty možno vidieť na pokožke dieťaťa, ktorá je dobre ošetrená, hydratovaná a vyživovaná.

 

Nerafinované bambucké maslo v kozmetike – vlastnosti a použitie

Bambucké maslo je vynikajúcou surovinou a je neoceniteľné v každodennej kozmetickej starostlivosti. Môže sa používať na tvár, vlasy a telo, pričom nahradí aspoň niekoľko rôznych prípravkov. Je bohatý na živiny, o ktoré sa rád podelí s pokožkou a prameňmi, ktoré potrebujú podporu. Je vhodný pre všetky typy pokožky a môže sa používať v starostlivosti o telo od prvých dní života. Ideálny, univerzálny a všestranný kozmetický výrobok neexistuje? Bambucké maslo dokazuje, že existuje.

Čisté bambucké maslo – odkiaľ pochádza a ako sa získava?

Táto surovina sa niekedy označuje aj ako maslo karité alebo galamové maslo. Získava sa z maslovníka (známeho aj ako Maslovník africký), ktorý rastie v strednej a západnej Afrike. Vyskytuje sa na savane, rastie divoko a miestni obyvatelia ho považujú za posvätný. Maslovník je veľmi cenný strom – odoláva organizovaným iniciatívam na zakladanie šľachtenia a plantáží, a preto sa chráni a zaobchádza s ním veľmi opatrne. Môže sa dožiť až 300 rokov a vo veku 15-30 rokov prináša prvé plody, ktoré vyzerajú ako obrovské, žltozelené bobule. Bambucké maslo sa získava zo semien, ktoré sa v nich skrývajú.

Vlastnosti bambuckého masla

Maslo Karité je tak účinný a viacúčelový produkt vďaka svojmu bohatému zloženiu. Tvorí ho predovšetkým nasýtená kyselina stearová, ďalšie mastné kyseliny: kyselina palmitová, olejová a linolová, ako aj alantoín a vitamíny A, E a F. Bambucké maslo je prírodné a hypoalergénne, takže nedráždi ani nespôsobuje alergické reakcie a môže ho používať každý. Jeho výhody využívajú okrem iného tehotné ženy a deti vrátane tých najmenších (maslo možno bezpečne nanášať na jemnú pokožku bábätiek a dokonca aj novorodencov). Aký zoznam výhod spôsobuje, že by ste nemali prejsť okolo bambuckého masla ľahostajne, ale radšej si čo najskôr kúpiť balenie tejto kozmetiky a často ho používať?

Bambucké maslo – vlastnosti:

  •         intenzívne hydratuje pokožku celého tela a zabraňuje strate vody
  •         silne vyživuje pokožku a zdravo a príjemne ju premasťuje
  •         ako prírodný antioxidant spomaľuje proces starnutia a pôsobí proti vráskam
  •         má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti
  •         pomáha regulovať činnosť mazových žliaz
  •         zlepšuje pružnosť pokožky a spevňuje ju
  •         zmierňuje podráždenie a zápal, podporuje hojenie rán
  •         je prírodná ochrana proti slnečnému žiareniu
  •         stimuluje tvorbu kolagénu
  •         vyrovnáva farbu pleti
  •         pomáha pri popáleninách od slnka, uštipnutí hmyzom, ľahkých omrzlinách, drobných rezných ranách a odreninách; urýchľuje hojenie vyrážok a herpesu a je prostriedkom proti popraskaným perám a svrbeniu
  •         posilňuje korienky vlasov, chráni vlasy pred poškodením, regeneruje končeky vlasov

Pri hľadaní bambuckého masla narazíte na rafinované a nerafinované verzie – určite si vyberte tú druhú. Rafinované bambucké maslo je zbavené farby a vône a počas spracovania je zbavené mnohých cenných látok, takže má slabší účinok a nemusí splniť očakávania a nádeje, ktoré sa s ním spájajú. Na druhej strane, nerafinovaný variant si zachováva plnú výživovú silu, takže poskytne vašej pokožke a vlasom všetky cenné zložky.

Výrobcovia kozmetiky bambucké maslo ochotne používajú v rôznych prípravkoch na starostlivosť o pokožku a vlasy. Aj my ho milujeme. Veľmi si vážime a oceňujeme jeho jedinečné schopnosti. Z tohto dôvodu je maslo karité obsiahnuté v peelingoch, mydlách, pologuliach do kúpeľa, šampónoch, penách a dezodorantoch. Okrem toho, že je bambucké maslo dôležitou zložkou rôznych výrobkov, objavuje sa aj samostatne a v tejto úlohe žiari ako sa na kozmetickú hviezdu patrí. Dnes vás chceme povzbudiť, aby ste svoju kozmetickú taštičku rozšírili o čisté bambucké maslo a využili jeho všetky výhody.

Kompletná starostlivosť s bambuckým maslom

V čase, keď sú pulty obchodov preplnené tisíckami kozmetických prípravkov v pestrofarebných obaloch a mnohí výrobcovia tvrdia, že takmer každá časť tela potrebuje samostatný výrobok, je ťažké uveriť, že jeden výrobok sa môže starať o tvár, telo a vlasy. Okrem toho sa postará o obočie, pery, nechty, pomôže pri popáleninách, uhryznutiach, striách a zapareninách. Na prvý pohľad sa bambucké maslo môže zdať nenápadné, ale je to nepochybne klenot ako máloktorý iný.

Bambucké maslo na tvár

Bambucké maslo je vhodné pre všetky typy pleti, vrátane suchej. Na normálnu, suchú a citlivú pleť môžete maslo používať ako hydratačný krém na tvár. Upokojuje suchú pokožku, stimuluje tvorbu kolagénu a spomaľuje starnutie. Je tiež dobrým základom pre make-up. Ak máte mastnú, aknóznu alebo zmiešanú pleť, aplikujte maslo lokálne na škvrny a miesta s podráždenou a začervenanou pokožkou, aby ste využili jeho antibakteriálne vlastnosti.

Kozmetika dobre účinkuje ako očný krém: dodáva pleti pružnosť, redukuje tmavé kruhy a vačky a vyhladzuje vrásky na tvári. Ak sú vaše pery náchylné na popraskanie a citlivé na náročné poveternostné podmienky a zmeny teplôt, natrite si pery bambuckým maslom – pomôže vám s popraskanými perami. Na jednej strane sa postará o účinnú regeneráciu pier, na druhej strane im poskytne pevnú ochranu. K zoznamu možností použitia bambuckého masla na tvár pridávame odporúčanie použiť ho na obočie a mihalnice. Maslo zahustí vaše riasy a posilní obočie a zároveň skrotí nepoddajné chĺpky na obočí.

Telové maslo Karité

Ako používať bambucké maslo v starostlivosti o telo? Prvý nápad nie je obzvlášť prekvapivý: použite ho ako telové mlieko alebo iné mazivo. Posilní hydrolipidový plášť, zlepší prekrvenie a regeneráciu pokožky, a ak máte celulitídu alebo strie – bambucké maslo zníži ich vzhľad a zlepší napätie pokožky. Budúce matky ho používajú na prevenciu vzniku strií. Ak potrebujete každodennú dávku hydratácie, ale nechce sa vám vmasírovať si ju do pokožky, pridajte si do kúpeľa trochu bambuckého masla. Prípravok pravidelne vtierajte do rúk, chodidiel, lakťov a kolien, pretože hĺbkovo hydratuje tieto oblasti tela a vyhladzuje zrohovatenú pokožku. Môže sa vám hodiť aj na výživu nechtov a nechtových kožičiek.

Máte chuť na masáž, ale práve vám došiel olej alebo krém? Žiaden problém! Rozpustite malé množstvo bambuckého masla (dávajte pozor, aby ste ho neprehriali), pridajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja a masírujte sa. Na jar a na jeseň, keď je slnko ešte pomerne plaché a UV žiarenie pomerne mierne – bambucké maslo bude pôsobiť ako prírodný SPF s nízkym faktorom. V lete je vhodný na upokojenie podráždenia po príliš dlhom opaľovaní. Ak sa na vašej pokožke po depilácii alebo holení objavilo podráždenie – použite bambucké maslo. Poštípali vás komáre a svrbí vás pokožka? Použite bambucké maslo. Máte nádchu a váš nos trpí neustálym utieraním? Použite bambucké maslo. Táto kozmetika je oporou v mnohých situáciách a momentoch a starostlivosť o telo s ňou v hlavnej úlohe je oveľa bohatšia a účinnejšia.

Bambucké maslo na vlasy

Bambucké maslo nie je nič iné ako tuhý olej, preto je vynikajúce na olejovanie vlasov. Treba poznamenať, že ho môžu používať majitelia málo a stredne pórovitých vlasov, ale pravdepodobne nie je vhodný pre veľmi pórovité vlasy. Bambucké maslo účinne funguje ako vyživujúca maska na vlasy – môžete ho naniesť na štvrť hodiny, hodinu alebo na celú noc. Ak je vaša pokožka hlavy suchá, podráždená alebo ju trápia lupiny, naneste prípravok aj na pokožku. Keď máte len pár minút, ale chcete podporiť suché pramene – naneste bambucké maslo na vlasy od úrovne uší až po končeky a nechajte ho chvíľu pôsobiť ako kondicionér, potom dôkladne umyte šampónom. Kozmetika dobre chráni končeky a na tento účel sa oplatí siahnuť po nej najmä v lete počas opaľovania a kúpania v slanej vode. Chráni vlasy pred náročnými vonkajšími vplyvmi a dodáva im príjemnú hebkosť.

Prírodné bambucké maslo z Mydlárne Štyri škorce

Máte chuť vyskúšať bambucké maslo? Chcete ich mať doma po ruke a brať si ich na výlety? V našom škorčom sortimente nájdete vysoko kvalitné nerafinované bambucké maslo. Má tie správne vlastnosti, výživné látky napĺňajú produkt až po okraj balenia, a keď už sme pri balení – bambucké maslo sme uzavreli do praktickej, príručnej plechovky. Je odolná voči poškodeniu (dôležitý faktor pri cestovaní) a po spotrebovaní obsahu môžete plechovku používať rôznymi spôsobmi, napríklad v nej môžete skladovať šampón alebo si v nej vziať mydlo na dovolenku.

Predtým, ako sa na pulty našich obchodov dostalo toto bambucké maslo, ziskávané metódou za studena, sme testovali suroviny od desiatok distribútorov. Vybrali sme si maslo, ktoré sme považovali za najlepšie. Vaše hlasy a komentáre potvrdzujú, že to bola dobrá voľba. Prírodná kozmetika má jemnú vôňu, účinne sa vstrebáva, nezanecháva mastnú vrstvu a pri každom použití poskytuje to najlepšie.

Spolu s kokosovým olejom a kakaovým maslom je bambucké maslo jednou z troch zložiek Super Blendu – nášho koncentrovaného telového maziva. Všetci protagonisti tohto produktu sa tu objavujú v nerafinovanej verzii a ako trojica sú bohatým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Po nanesení na pokožku vás maslo zahalí do tónov kokosu a kakaa. Prírodná vôňa je nenápadná a nevtieravá, napriek tomu poskytuje veľmi príjemný zážitok pre zmysly. Super Blend sa oplatí používať striedavo s bambuckým maslom, aby ste naplno využili potenciál starostlivosti o pleť oboch kozmetických prípravkov.