Grįžti prie straipsnių

Glycerín sa používa v rôznych priemyselných odvetviach a v širokom rozsahu. Využíva sa v potravinárskom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Ten posledný ho oceňuje pre jeho početné ošetrovacie vlastnosti. Rastlinný glycerín výborne hydratuje a regeneruje pokožku, chráni ju a vyhladzuje, ako aj uľahčuje transport cenných zložiek hlboko do pokožky a má pomocné účinky v rôznych prípravkoch. Zistite, na čo presne slúži táto obľúbená surovina a kde ju spoločnosť Štyri Škorce prepašovala do svojich receptov.
Čo je glycerín rastlinného pôvodu?
Glycerín (známy aj ako glycerol) je organická chemická zlúčenina patriaca do skupiny polyhydroxyalkoholov. Môže byť syntetického alebo prírodného pôvodu. V tom prvom prípade vzniká procesom oxidácie propylénu extrahovaného z benzínu. V druhom prípade sa glycerín získava zo zvieracieho alebo rastlinného tuku. Prírodný rastlinný glycerín sa získava najmä zo sójového, kokosového a palmového oleja zmydelnením týchto tukov. Glycerín je zbavený farby a vône, má mierne sladkú chuť a jeho konzistencia pripomína hustý sirup. Látka je hygroskopická, čo znamená, že absorbuje vodu a zadržiava molekuly vody – je to jeden z dôvodov, prečo sa tak ochotne používa v kozmetickom priemysle. Dobre sa rozpúšťa vo vode a v alkohole, a naopak, dobre sa v ňom rozpúšťajú tuky.
Glycerín sa v malom množstve nachádza v niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Používa sa aj v potravinárskom priemysle ako potravinárska prísada (má symbol E422) a jednou z jeho funkcií je, že znižuje rast patogénnych mikroorganizmov. Pomáha tiež regulovať hustotu výrobkov a ľahko vytvára vodíkové väzby s molekulami vody. Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť nežiaduce alergické reakcie. Pri perorálnom alebo rektálnom podávaní má laxatívne vlastnosti, takže je užitočný pri zápche. Preto sa používa vo farmaceutickom priemysle na výrobu preháňadiel vrátane čapíkov.
Vlastnosti glycerínu
Okrem potravinárskeho a farmaceutického využitia je rastlinný glycerín veľmi žiadaný výrobcami kozmetiky vďaka svojim širokým vlastnostiam pri starostlivosti o pokožku. Prečo je taký populárny a obľúbený?
Toto sú vlastnosti rastlinného glycerínu:
· surovina je vynikajúcim zvlhčovadlom, čo znamená, že pomáha udržiavať primeranú úroveň hydratácie pokožky a chráni ju pred stratou vlhkosti, a teda pred vysušovaním a odlupovaním pokožky
· regeneruje, vyhladzuje a zjemňuje pokožku
· v nízkych koncentráciách má lubrikačný účinok a vo vysokých koncentráciách – má dezinfekčné vlastnosti
· zlepšuje pružnosť a hladkosť pokožky
· mierne vyhladzuje pokožku a redukuje jemné vrásky
· zlepšuje napätie zrelej pleti
· vďaka nemu môžu účinné látky obsiahnuté v rôznych prípravkoch preniknúť do pokožky
· upokojuje podráždenie a podporuje hojenie rán
· má antibakteriálne vlastnosti
· chráni pokožku pred nepriaznivými vplyvmi vonkajších faktorov
· používa sa v starostlivosti o vlasy: posilňuje, vyhladzuje a zjemňuje vlasy a uľahčuje ich rozčesávanie
· pôsobí ako pomocná látka v kozmetických prípravkoch, zabraňuje ich vysychaniu a robí ich hladkými; zabezpečuje, aby sa prípravky dobre rozotierali a nerolovali na pokožke
· pri použití vo výrobkoch s etanolom znižuje jeho vysušujúce vlastnosti
Všetky tieto sily a možnosti rastlinného glycerínu ho robia široko použiteľným a je on častou zložkou prípravkov na starostlivosť o tvár, telo a vlasy, ako aj make-upu.
Použitie rastlinného glycerínu v kozmetike
Vďaka svojim hydratačným vlastnostiam je glycerín zložkou mnohých prípravkov na suchú a citlivú pokožku (pre ktorú je glycerín oveľa vhodnejšou voľbou ako parafín). Nájdeme ho v telových mliekach, rúžoch a hydratačných krémoch na tvár, ruky a nohy. Nachádza sa aj v zložení výrobkov určených na zimu, pretože dobre chráni pred nízkymi teplotami a vetrom. Je tiež zložkou krémov proti vráskam, pretože má pozitívny vplyv na napätie zrelej pleti. Kozmetika s glycerínom je záchranou pre tých, ktorí bojujú s kožnými ochoreniami vrátane psoriázy a atopickej dermatitídy.
Hoci glycerín nie je komedogénny, t. j. neucpáva póry a netvoria sa tak čierne bodky, môže zhoršovať akné, pretože baktérie spôsobujúce akné sa vďaka nemu dobre vyvíjajú. Tento jav sa spája najmä so syntetickým a zvieracím glycerínom; v prípade rastlinného glycerínu sa takéto situácie vyskytujú oveľa menej často; napriek tomu by ľudia so sklonom k akné, mastnou a zmiešanou pleťou mali byť pri používaní glycerínových prípravkov ostražití a svoju pleť starostlivo sledovať.
Glycerín chráni pokožku pred vysúšaním, preto sa nachádza v géloch na tvár a prírodných mydlách na ruky a telo. Jeho prítomnosť je obzvlášť dôležitá, ak si často umývate ruky, pretože ich hydratuje a upokojuje.
Aj pri výrobe vlasovej kozmetiky sa rastlinný glycerín často používa pre jeho hydratačné vlastnosti. Nachádza sa v šampónoch, kondicionéroch a maskách na vlasy. Zabraňuje vysušovaniu vlasov, uhladzuje ich a stará sa o končeky. Dodáva vlasom lesk a robí ich jemnými a príjemnými na dotyk. Aby glycerín správne plnil svoju úlohu, mal by sa vyskytovať v spoločnosti zmäkčujúcich látok – tie zabránia odparovaniu vlhkosti a krepateniu vlasov.
Rastlinný glycerín vo výrobkoch spoločnosti Štyri Škorce
Keďže je známe, že glycerín je cennou zložkou výrobkov na starostlivosť o tvár, telo a vlasy, neboli by sme sami sebou, keby sme ho nepoužívali. A nie raz, nie dvakrát, ale mnohokrát. Používanie rastlinného glycerínu nám ide skvele a samotný glycerín obohacuje ďalšie a ďalšie receptúry našej kozmetiky a jej rôznych variácií a variantov.
Tekuté mydlá
Či už sa používajú častejšie na umývanie rúk alebo celého tela, v oboch prípadoch je dôležité, aby pokožku nevysušovali, ale naopak: aby ju hydratovali, vyhladzovali a upokojovali prípadné podráždenie – a práve to robí glycerín v našich mydlách. Zároveň ich mierne zahusťuje, takže sa ľahšie dávkujú a sú výdatnejšie. Ak ešte nepoznáte škorčie tekuté mydlá, vám hneď oznamujeme, že sú prírodné, výrazné a bohaté na cenné zložky. Účinne čistia a nádherne voňajú a máme ich na palube v niekoľkých vonných verziách, ktorých vône vhodne odrážajú názvy jednotlivých produktov: Tekuté mydlo Korenistá kola, tekuté mydlo Citrón a mäta, tekuté mydlo Jahoda a verbena, tekuté mydlo Citrónový eukalyptus, tekuté mydlo Rozmarín a mandarínka, tekuté mydlo Pečené jablko (je sezónny produkt – treba ho chytiť, keď je čas na deku, jablkový koláč a kakao) a tekuté mydlo Láska (vonia zmyselne a sviežo ako naša masážna séria Láska s tónmi pačuli, grapefruitu a ylang-ylang), Nájdete u nás aj tekuté mydlo Decht (je priateľom a záchranným kolesom pre ľudí, ktorí bojujú s rôznymi dermatózami), tekuté mydlo Bublinka (pre deti od 1 dňa) a tekuté mydlo Hypoalergénne (bez parfumácie, jemné, bezpečné).
Telové mlieka
Dva krémy, ktoré máme v ponuke, patria k našim najmladším produktom, ale sme s nimi veľmi spokojní. Ich základom sú zmesi olejov a výťažkov, ktoré čerpajú z prírodných ingrediencií, ktorými oplývajú polia, lúky a lesy – odtiaľ pochádzajú aj názvy výrobkov. Sú neuveriteľne výživné. Hydratujú, zjemňujú, chránia. Starajú sa o pružnosť pokožky a upokojujú ju. Starajú sa aj o zmysly a ich vône sú ako okamžitá teleportácia medzi stromami, poľnými bylinami a kvetmi. Telové mlieko Poľné i telové mlieko Lesné sa odporúčajú – jemne a účinne sa postarajú o vašu pokožku.
Krémy na ruky
Povedzme si to otvorene: ruky to nemajú ľahké. Spravidla sa najčastejšie umývajú a najmenej často zvlhčujú. Sú vystavené pôsobeniu čistiacich prostriedkov, mechanickému poškodeniu, rôznym poveternostným podmienkam – potrebujú pravidelnú starostlivosť. Namažte ich a vyživujte, aby boli hladké, mali zdravú farbu a boli správne chránené. Vďaka glycerínu v našich krémoch na ruky sa v pokožke dlhšie udržiava vlhkosť, ruky sú jemnejšie a prípadné podráždenia sa rýchlejšie hoja. V zložení krémov na ruky Tekvica a kardamón ako aj Rakytník a bergamot nájdete prospešné oleje, vegánsky lanolín, inulín, vitamín E a esenciálne oleje, aby sa táto trochu samozrejmá povinnosť zmenila na najpríjemnejší rituál.
Dezodorant v kréme
V našom kozmetickom tíme je teraz sedem ošetrovateľov podpazušia. Dva bez parfumácie, dva bez sódy bikarbóny, ale s hydroxidom horečnatým – dokonca máme jeden, ktorý kombinuje obidve tieto vlastnosti. Všetkydezodoranty w kréme sú efektívne a – ako môžeme posúdiť na základe názorov tisícov ľudí a tisícov podpazuší – účinné. Majú kvalitné prírodné zložky a vďaka premyslenému zloženiu sú vhodné na každodenné použitie, do posilňovne aj do trópov. Glycerín v nich zohráva dvojakú úlohu: na jednej strane zjemňuje pokožku a upokojuje prípadné podráždenia. Na druhej strane zabraňuje vysušovaniu kozmetiky. Musíme ju pochváliť, že obidve misie úspešne realizuje.
Krémy na tvár
Glycerín obohacuje mnohé hydratačné krémy. Je prítomný aj v našom v našom výživnom kréme na tvár Zeleninovým. Vyskytuje sa v ušľachtilej spoločnosti mnohých olejov s cennými vlastnosťami, extraktov, vitamínu E, éterických olejov a alantoínu. Spolu s propanadiolom glycerín pôsobí ako zvlhčovadlo – hydratuje, udržuje pokožku hydratovanú, chráni ju a pôsobí aj ako nosič účinných látok. Bez nich by to nebolo to isté a je výživne, regeneračne a jednoducho príjemne.
Čistý glycerín ako prísada do domácej kozmetiky
Vďaka všestrannému využitiu je glycerín vynikajúcou voľbou na výrobu vlastnej kozmetiky alebo na obohatenie prípravkov na každodennú starostlivosť o pleť, telo a vlasy. Čistý rastlinný glycerín si môžete kúpiť v lekárni alebo v dobrom obchode so surovinami. Pridajte niekoľko kvapiek do krému, peelingu alebo DIY masky – pomôže aktívnym zložkám dostať sa do hlbších vrstiev pokožky a tým budú účinnejšie pôsobiť. Glycerín dobre funguje ako zložka tekutín, preto sa ho oplatí pridať do umývacieho prostriedku na tvár a mydla alebo sprchového gélu. Ak vyrábate mydlové kocky, obohaťte ich glycerínom alebo ho pridajte do telového mlieka či krému. Nech sa táto surovina stane zložkou vášho šampónu, kondicionéru alebo masky na vlasy. Môžete tiež pridať glycerín do hydrolátu, ktorý budete používať ako vlasovú hmlu. Táto surovina v kombinácii s ďalšími hydratačnými zložkami a harmančekovým hydrolátom zasa dobre pôsobí ako tonikum. Glycerín skladujte pri izbovej teplote, mimo dosahu svetla a zdrojov tepla. A používajte ho často, pretože naozaj stojí za to!