Grįžti prie straipsnių

Majú kozmetické prípravky pohlavie?

Môže a má zmysel rozdeľovať kozmetické prípravky na tie pre mužov a pre ženy? Hranica medzi tým, čo je pre ženy a čo pre mužov už po stáročia sa stáva neostrou. Najlepším príkladom je móda – oblečenie alebo obuv, ktoré boli pôvodne typicky mužské, sa časom stali neoddeliteľnou súčasťou ženského šatníka a naopak. Podľa nášho názoru je to rovnaké aj v prípade kozmetiky – je ťažké jednoznačne určiť typicky mužskú alebo typicky ženskú kozmetiku. Je to ťažké, pretože žiadny konkrétny výrobok nie je prispôsobený konkrétnemu pohlaviu, ale skôr typu pleti, typu vlasov alebo konkrétnym kožným problémom. Hľadáme kozmetiku, ktorá rieši naše problémy v starostlivosti o pleť, nie naše pohlavie. Každý, kto chce zabezpečiť zdravý vzhľad svojej pleti, by sa mal zamerať predovšetkým na prírodné zložky – kvalita zložiek obsiahnutých v kozmetike je mimoriadne dôležitá.

Pokožka mužov a žien

Je rozdiel v štruktúre pokožky mužov a žien? Každá pokožka bez ohľadu na pohlavie sa skladá z troch vrstiev: epidermy, dermy a podkožia. Ovplyvňujú ju hormóny produkované naším telom – rozdielne pre obe pohlavia. Dôležité sú aj anatomické rozdiely. Muži majú väčšiu hustotu ciev a viac mazových žliaz, ich pokožka je náchylnejšia na kožné problémy (akné, čierne bodky, zápaly) alebo hyperhidrózu. Mužská pokožka je hrubšia ako ženská a je pokrytá väčším množstvom vlasov. Bohužiaľ, mužská pokožka je často drsná, nepríjemná na dotyk a dokonca zrohovatená. Muži majú mastnú pleť, a preto sú menej náchylní na suchú pokožku. Na druhej strane ženy majú častejšie suchú a citlivú pokožku, ale ľahšie zvládajú kožné problémy. Mnoho žien má problémy s pružnosťou pokožky, ktoré súvisia s častými hormonálnymi zmenami (menštruačné cykly, gravidity). Na druhej strane, u mužov má testosterón priaznivý vplyv na kolagénové vlákna, čo vedie k pružnejšej pokožke. Napriek rozdielom, ktoré nás rozdeľujú, môže mať každý krásnu a žiarivú pleť, kľúčom je každodenná starostlivosť a pravidelné používanie dobre zvolenej a účinnej kozmetiky plnej cenných zložiek.

Akú kozmetiku pre mužov a ženy používať?

V pánskej aj dámskej kúpeľni by mala byť základná kozmetika na tvár, pleť, vlasy a intímne oblasti. Väčšinu ľudí okamžite napadne gél na tvár, mydlo alebo sprchový gél, šampón a kozmetický prípravok na intímne oblasti. Samozrejme, môžete používať všetku túto kozmetiku, ale my ako Mydláreň Štyri škorce sme zástancami minimalizácie kozmetiky používanej na každodennú starostlivosť, výberu prírodných zložiek a myšlienky zero waste. Medzi našimi výrobkami nájdete všestrannú kozmetiku s viacerými funkciami.

Náš bestseller Superkocka bude vhodná pre starostlivosť o všetky vyššie uvedené oblasti. Niet divu – Superkocka je kráľovnou všetkých kociek. A výrobok, ktorý je definíciou zero waste. Predstavte si, ako si balíte kozmetickú taštičku na výlet. Do nej postupne hádžete: šampón, sprchový gél, gél na tvár, gél na intímnu hygienu, penu na holenie....
A teraz rovnaký scenár s Superkockou: iba ju zabalíte. No, a možno dezodorant ;) End of story.
Práve o tom bol koncept tejto receptúry – kocka musela byť praktická, multifunkčná, čo najuniverzálnejšia, účinná a vegánska. A tak to aj je. Úspešne nahrádza niekoľko produktov starostlivosti o pokožku – v prospech planéty, vašej peňaženky a miesta vo vašej kozmetickej taštičke. Je preto ideálnym dovolenkovým kozmetickým prípravkom.

Všetky zložky obsiahnuté v prípravku Superkocka sú vhodné na pokožku celého tela (vrátane tváre a intímnych partií) aj na vlasy (vrátane chĺpkov na tvári). Jeho bezparfémová báza je založená na jemných čistiacich látkach rastlinného pôvodu a výživných maslách a olejoch (okrem iného obsahuje kakaové maslo, slnečnicový olej, bambucké maslo, maslo murumuru), ktoré regenerujú pokožku a vlasy a pomáhajú udržiavať optimálnu úroveň vlhkosti.
Skvelým doplnkom takejto starostlivosti bude Superkrém pre špeciálne úlohy. Náš sortiment zahŕňa nielen šampóny, ale aj mydlá na vlasy. Podľa nášho názoru si každý z nás musí nájsť svoj vlastný spôsob starostlivosti o pokožku, aby zistil, čo konkrétne pôsobí a slúži jeho pokožke. Základom zdravého vzhľadu je pravidelná starostlivosť – to, či sa spoliehame na pánsku alebo dámsku kozmetiku, je druhoradé (alebo, presnejšie povedané, je na samom konci faktorov, ktoré rozhodujú o tom, či si výrobky kúpime a budeme ich používať).

Pánska kozmetika pre ženy

Vyvráťme niekoľko mýtov o pánskej kozmetike. Viackrát sme sa stretli s mýtom, že niektoré kategórie pánskej kozmetiky majú lepšie zloženie, poskytujú pocit sviežosti po dlhšiu dobu a majú intenzívnejšiu vôňu. Medzi najčastejšie odporúčané pánske kozmetické prípravky pre ženy patria dezodoranty a sprchové gély, ako aj peny na holenie ( v prípade žien na akékoľvek iné vlasy ako chĺpky na tvári). Podľa nášho názoru je to všetko otázka individuálneho prispôsobenia sa pokožke. Ďalší mýtus súvisí s prvým – na trhu s kozmetikou je menej kozmetiky pre mužov, preto je kvalitnejšia. V skutočnosti je to všetko otázka kozmetických zložiek a samotného výrobcu (filozofia značky, hodnoty, ktoré vyznáva). Jediné, na čom sa zhodneme, je, že kozmetika pre mužov sa skladá z úplne iných vonných tónov ako kozmetika pre ženy. V skutočnosti je tento trend zjavný. Nič vám však nebráni v tom, aby ste používali pánsku kozmetiku pre ženu a dámsku kozmetiku pre muža – ak na nás vôňa pôsobí upokojujúco, dobre si ju asociujeme a jednoducho chceme takto voňať, nemá význam pozerať na etikety, či ide o dámsky alebo pánsky výrobok (vždy sa však pozrite na zloženie na etiketách!). Treba si tiež uvedomiť, že kozmetika pre ženy má veľmi často pútavejšie obaly a je lepšie propagovaná, ale je to práve preto, že konkurencia je veľmi silná.

Mužské duo, ktoré nie je nevyhnutne mužské

Mydlá od spoločnosti Štyri škorce sú založené na vlastných receptúrach a vyrábajú sa remeselnými metódami z prírodných surovín najvyššej kvality. Medzi našu ikonickú kozmetiku patrí set Odvážne duo, ktorý sa skladá z dvoch prírodných mydiel: Valibuk a Valihora. Set, ktorý sa nebojí nepriazne osudu, podľa nášho názoru priaznivo ovplyvní pokožku mužov aj žien. Mydlo Valibuk bude skvelé na starostlivosť o pokožku tváre a celého tela. V jeho zložení nájdete aktívne uhlie, ktoré hĺbkovo čistí a pomáha zbaviť sa čiernych bodiek (skvelá voľba pre mužov aj dámy, ktorí majú tento problém s pleťou). Zelená vrstva bola obohatená o olej z vavrínu pravého, inak známy ako vavrínový olej. Jeho prítomnosť robí z mydla kozmetický prípravok, ktorý reguluje tvorbu kožného mazu, čistí pokožku, uvoľňuje póry, znižuje výskyt akné, zjemňuje pokožku a robí ju hladšou, znižuje zápaly. Po použití prípravku Valibuk je vhodné použiť tonikum alebo hydrolát na obnovenie pH pokožky.

Druhý z dua, Valihora, bude užitočný pri starostlivosti o vlasy (a/alebo bradu a fúzy). Super zložkou mydla je ricínový olej, ktorý je známy svojou neuveriteľnou silou: vyživuje, posilňuje a jemne leskne vlasy. Je zodpovedný za intenzívnu a krémovú penu, ktorá dobre sa hodí ako podklad na holenie chlpov. Dámy (ale nie výlučne) určite ocenia účinok Valihoru pri depilácii nôh alebo podpazušia.

Nosy mužov aj žien si obľúbia jemne drevitú, mierne kvetinovú a osviežujúcu vôňu Valihoru. To vďaka použitiu prírodných esenciálnych olejov: levanduľového, borovicového a mätového, ktoré spolu tvoria unisexovú kompozíciu

Ako vidíte – Odvážne duo sa dá úspešne použiť v... duu. Žensko-mužským J

Unisexová kozmetika ideálna pre obe pohlavia

Prevažná väčšina našich kozmetických prípravkov je určená pre mužov aj ženy (dámy pravdepodobne nenájdu v oleji na bradu Bradomir uplatnenie, ale kto vie, možno pre tento zázrak nájdete iné využitie). Niektoré kozmetické prípravky sú určené na špeciálnu starostlivosť, napríklad na pleť s kožnými problémami (mydlo Decht). Niektoré kozmetické prípravky (napríklad Odvážne duo) sa odporúčajú najmä pre mužov, ale to neznamená, že pred odoslaním kontrolujeme, kto si ich objednal – set môžete bez obáv používať obaja. Vytvárame našu kozmetiku tak, aby pleť po jej použití mala prirodzený lesk a zdravý vzhľad. Všetka kozmetika je plná prírodných, hodnotných zložiek – v zložení nájdete prírodné oleje, maslá a éterické oleje. Unisexové kozmetické výrobky od spoločnosti Mydláreň Štyri škorce vyzerajú krásne, príjemne voňajú, sú šetrné k životnému prostrediu a balené v duchu zásady zero waste. Ako vidíte, rozhodli sme sa vytvoriť kozmetiku, ktorá sa o používateľa stará komplexne. Naším cieľom je kompletná, univerzálna a priateľská starostlivosť od značky Štyri škorce. Preto sa naša ponuka v súčasnosti pomerne rýchlo rozrastá a rozširuje. Stále však držíme prst na pulze a dbáme na to, aby kvantita išla ruka v ruke s kvalitou.