Grįžti prie straipsnių

Nerafinované bambucké maslo v kozmetike – vlastnosti a použitie

Bambucké maslo je vynikajúcou surovinou a je neoceniteľné v každodennej kozmetickej starostlivosti. Môže sa používať na tvár, vlasy a telo, pričom nahradí aspoň niekoľko rôznych prípravkov. Je bohatý na živiny, o ktoré sa rád podelí s pokožkou a prameňmi, ktoré potrebujú podporu. Je vhodný pre všetky typy pokožky a môže sa používať v starostlivosti o telo od prvých dní života. Ideálny, univerzálny a všestranný kozmetický výrobok neexistuje? Bambucké maslo dokazuje, že existuje.

Čisté bambucké maslo – odkiaľ pochádza a ako sa získava?

Táto surovina sa niekedy označuje aj ako maslo karité alebo galamové maslo. Získava sa z maslovníka (známeho aj ako Maslovník africký), ktorý rastie v strednej a západnej Afrike. Vyskytuje sa na savane, rastie divoko a miestni obyvatelia ho považujú za posvätný. Maslovník je veľmi cenný strom – odoláva organizovaným iniciatívam na zakladanie šľachtenia a plantáží, a preto sa chráni a zaobchádza s ním veľmi opatrne. Môže sa dožiť až 300 rokov a vo veku 15-30 rokov prináša prvé plody, ktoré vyzerajú ako obrovské, žltozelené bobule. Bambucké maslo sa získava zo semien, ktoré sa v nich skrývajú.

Vlastnosti bambuckého masla

Maslo Karité je tak účinný a viacúčelový produkt vďaka svojmu bohatému zloženiu. Tvorí ho predovšetkým nasýtená kyselina stearová, ďalšie mastné kyseliny: kyselina palmitová, olejová a linolová, ako aj alantoín a vitamíny A, E a F. Bambucké maslo je prírodné a hypoalergénne, takže nedráždi ani nespôsobuje alergické reakcie a môže ho používať každý. Jeho výhody využívajú okrem iného tehotné ženy a deti vrátane tých najmenších (maslo možno bezpečne nanášať na jemnú pokožku bábätiek a dokonca aj novorodencov). Aký zoznam výhod spôsobuje, že by ste nemali prejsť okolo bambuckého masla ľahostajne, ale radšej si čo najskôr kúpiť balenie tejto kozmetiky a často ho používať?

Bambucké maslo – vlastnosti:

  • intenzívne hydratuje pokožku celého tela a zabraňuje strate vody
  • silne vyživuje pokožku a zdravo a príjemne ju premasťuje
  • ako prírodný antioxidant spomaľuje proces starnutia a pôsobí proti vráskam
  • má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti
  • pomáha regulovať činnosť mazových žliaz
  • zlepšuje pružnosť pokožky a spevňuje ju
  • zmierňuje podráždenie a zápal, podporuje hojenie rán
  • je prírodná ochrana proti slnečnému žiareniu
  • stimuluje tvorbu kolagénu
  • vyrovnáva farbu pleti
  • pomáha pri popáleninách od slnka, uštipnutí hmyzom, ľahkých omrzlinách, drobných rezných ranách a odreninách; urýchľuje hojenie vyrážok a herpesu a je prostriedkom proti popraskaným perám a svrbeniu
  • posilňuje korienky vlasov, chráni vlasy pred poškodením, regeneruje končeky vlasov

Pri hľadaní bambuckého masla narazíte na rafinované a nerafinované verzie – určite si vyberte tú druhú. Rafinované bambucké maslo je zbavené farby a vône a počas spracovania je zbavené mnohých cenných látok, takže má slabší účinok a nemusí splniť očakávania a nádeje, ktoré sa s ním spájajú. Na druhej strane, nerafinovaný variant si zachováva plnú výživovú silu, takže poskytne vašej pokožke a vlasom všetky cenné zložky.

Výrobcovia kozmetiky bambucké maslo ochotne používajú v rôznych prípravkoch na starostlivosť o pokožku a vlasy. Aj my ho milujeme. Veľmi si vážime a oceňujeme jeho jedinečné schopnosti. Z tohto dôvodu je maslo karité obsiahnuté v peelingoch, mydlách, pologuliach do kúpeľa, šampónoch, penách a dezodorantoch. Okrem toho, že je bambucké maslo dôležitou zložkou rôznych výrobkov, objavuje sa aj samostatne a v tejto úlohe žiari ako sa na kozmetickú hviezdu patrí. Dnes vás chceme povzbudiť, aby ste svoju kozmetickú taštičku rozšírili o čisté bambucké maslo a využili jeho všetky výhody.

Kompletná starostlivosť s bambuckým maslom

V čase, keď sú pulty obchodov preplnené tisíckami kozmetických prípravkov v pestrofarebných obaloch a mnohí výrobcovia tvrdia, že takmer každá časť tela potrebuje samostatný výrobok, je ťažké uveriť, že jeden výrobok sa môže starať o tvár, telo a vlasy. Okrem toho sa postará o obočie, pery, nechty, pomôže pri popáleninách, uhryznutiach, striách a zapareninách. Na prvý pohľad sa bambucké maslo môže zdať nenápadné, ale je to nepochybne klenot ako máloktorý iný.

Bambucké maslo na tvár

Bambucké maslo je vhodné pre všetky typy pleti, vrátane suchej. Na normálnu, suchú a citlivú pleť môžete maslo používať ako hydratačný krém na tvár. Upokojuje suchú pokožku, stimuluje tvorbu kolagénu a spomaľuje starnutie. Je tiež dobrým základom pre make-up. Ak máte mastnú, aknóznu alebo zmiešanú pleť, aplikujte maslo lokálne na škvrny a miesta s podráždenou a začervenanou pokožkou, aby ste využili jeho antibakteriálne vlastnosti. 

Kozmetika dobre účinkuje ako očný krém: dodáva pleti pružnosť, redukuje tmavé kruhy a vačky a vyhladzuje vrásky na tvári. Ak sú vaše pery náchylné na popraskanie a citlivé na náročné poveternostné podmienky a zmeny teplôt, natrite si pery bambuckým maslom – pomôže vám s popraskanými perami. Na jednej strane sa postará o účinnú regeneráciu pier, na druhej strane im poskytne pevnú ochranu. K zoznamu možností použitia bambuckého masla na tvár pridávame odporúčanie použiť ho na obočie a mihalnice. Maslo zahustí vaše riasy a posilní obočie a zároveň skrotí nepoddajné chĺpky na obočí.

Telové maslo Karité

Ako používať bambucké maslo v starostlivosti o telo? Prvý nápad nie je obzvlášť prekvapivý: použite ho ako telové mlieko alebo iné mazivo. Posilní hydrolipidový plášť, zlepší prekrvenie a regeneráciu pokožky, a ak máte celulitídu alebo strie – bambucké maslo zníži ich vzhľad a zlepší napätie pokožky. Budúce matky ho používajú na prevenciu vzniku strií. Ak potrebujete každodennú dávku hydratácie, ale nechce sa vám vmasírovať si ju do pokožky, pridajte si do kúpeľa trochu bambuckého masla. Prípravok pravidelne vtierajte do rúk, chodidiel, lakťov a kolien, pretože hĺbkovo hydratuje tieto oblasti tela a vyhladzuje zrohovatenú pokožku. Môže sa vám hodiť aj na výživu nechtov a nechtových kožičiek.

Máte chuť na masáž, ale práve vám došiel olej alebo krém? Žiaden problém! Rozpustite malé množstvo bambuckého masla (dávajte pozor, aby ste ho neprehriali), pridajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja a masírujte sa. Na jar a na jeseň, keď je slnko ešte pomerne plaché a UV žiarenie pomerne mierne – bambucké maslo bude pôsobiť ako prírodný SPF s nízkym faktorom. V lete je vhodný na upokojenie podráždenia po príliš dlhom opaľovaní. Ak sa na vašej pokožke po depilácii alebo holení objavilo podráždenie – použite bambucké maslo. Poštípali vás komáre a svrbí vás pokožka? Použite bambucké maslo. Máte nádchu a váš nos trpí neustálym utieraním? Použite bambucké maslo. Táto kozmetika je oporou v mnohých situáciách a momentoch a starostlivosť o telo s ňou v hlavnej úlohe je oveľa bohatšia a účinnejšia.

  • Bambucké maslo na vlasy

Bambucké maslo nie je nič iné ako tuhý olej, preto je vynikajúce na olejovanie vlasov. Treba poznamenať, že ho môžu používať majitelia málo a stredne pórovitých vlasov, ale pravdepodobne nie je vhodný pre veľmi pórovité vlasy. Bambucké maslo účinne funguje ako vyživujúca maska na vlasy – môžete ho naniesť na štvrť hodiny, hodinu alebo na celú noc. Ak je vaša pokožka hlavy suchá, podráždená alebo ju trápia lupiny, naneste prípravok aj na pokožku. Keď máte len pár minút, ale chcete podporiť suché pramene – naneste bambucké maslo na vlasy od úrovne uší až po končeky a nechajte ho chvíľu pôsobiť ako kondicionér, potom dôkladne umyte šampónom. Kozmetika dobre chráni končeky a na tento účel sa oplatí siahnuť po nej najmä v lete počas opaľovania a kúpania v slanej vode. Chráni vlasy pred náročnými vonkajšími vplyvmi a dodáva im príjemnú hebkosť.

Prírodné bambucké maslo z Mydlárne Štyri škorce

Máte chuť vyskúšať bambucké maslo? Chcete ich mať doma po ruke a brať si ich na výlety? V našom škorčom sortimente nájdete vysoko kvalitné nerafinované bambucké maslo. Má tie správne vlastnosti, výživné látky napĺňajú produkt až po okraj balenia, a keď už sme pri balení – bambucké maslo sme uzavreli do praktickej, príručnej plechovky. Je odolná voči poškodeniu (dôležitý faktor pri cestovaní) a po spotrebovaní obsahu môžete plechovku používať rôznymi spôsobmi, napríklad v nej môžete skladovať šampón alebo si v nej vziať mydlo na dovolenku.

Predtým, ako sa na pulty našich obchodov dostalo toto bambucké maslo, ziskávané metódou za studena, sme testovali suroviny od desiatok distribútorov. Vybrali sme si maslo, ktoré sme považovali za najlepšie. Vaše hlasy a komentáre potvrdzujú, že to bola dobrá voľba. Prírodná kozmetika má jemnú vôňu, účinne sa vstrebáva, nezanecháva mastnú vrstvu a pri každom použití poskytuje to najlepšie.

Spolu s kokosovým olejom a kakaovým maslom je bambucké maslo jednou z troch zložiek Super Blendu – nášho koncentrovaného telového maziva. Všetci protagonisti tohto produktu sa tu objavujú v nerafinovanej verzii a ako trojica sú bohatým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Po nanesení na pokožku vás maslo zahalí do tónov kokosu a kakaa. Prírodná vôňa je nenápadná a nevtieravá, napriek tomu poskytuje veľmi príjemný zážitok pre zmysly. Super Blend sa oplatí používať striedavo s bambuckým maslom, aby ste naplno využili potenciál starostlivosti o pleť oboch kozmetických prípravkov.